Vertu

Vertu

Oktatásügyi Annotáció

2016. február 03. - Ernő Norbert

Most, hogy megint terítékre került a Téma, ideje leülni, gondolkodni és egy kávé mellett kitalálni, vajon merre is haladjon tovább a magyar oktatás.

Az információs szupersztráda, az Internet, a jelenkori, modern társadalmi berendezkedés vitathatatlanul fajsúlyos tényezője annak a kérdésnek, vajon megfelelő-e az a gyakorlat melyet a honi közoktatás követ?

A világgal haladni kell. Manapság a lexikális tudás egyre inkább háttérbe szorul, és bár a hagyományos műveltségnek még mindig egyfajta mérőfoka, ám amennyiben felismerjük azt, hogy mára az oktatás elsődleges célja tulajdonképpen a munkaerőpiacon való sikeresség, úgy könnyen beláthatjuk, nemhogy értékelhető, hanem értékes tudást kell biztosítani a jövő generációinak és az nem biztos, hogy abban merül ki, tudja-e mi az egylaki növény.

Kétségkívül szükség tudás ez egy botanikusnak vagy erdésznek, de nem egy orvosnak vagy informatikusnak.

El kell felejteni ezt a magolós, alapozó tantárgyakkal rogyásig megrakott képzést, és egy olyan rendszert kell kidolgozni, amely a lehető legrövidebb időn belül felvértezi a fiatalokat egy olyan tudásanyaggal, amellyel nemcsak az országban, hanem azon kívül is megállják a helyüket.

A helyzet az, hogy szinte minden információ beszerezhető az Internetről. Beírsz a Google-ba egy adott kérdést mondjuk fizikából, és az első öt találatban ott van egy szakmai fórum, ahol egy CERN-es kutató válaszolja azt meg. Most akkor hova erőlködünk?

Írás-olvasás, matematika, nyelvtan, testnevelés, idegen nyelv, társadalmi ismeretek.

Ennyi! Kell több? Nem. Amire viszont szükség van, számos fakultációs lehetőség. A gyerek foglalkozzon azzal, ami érdekli. Baj, ha 5 év múlva már nem fogja? Nem, mert az még mindig jobb, mintha kötelezően biflázná azt, ami amúgy nem érdekli, és ha egyszer fogja is, akkor azt kereken tíz másodperc alatt megtalálja a világhálón, vagy jelentkezik a másik különórára.

20 éve egy informatikus szaki ha tudott DOS-t telepíteni, perifériát cserélni, autexec.bat-ot meg config.sys-t átírni akkor már félisten volt.

Ma egy átlagos webfejlesztő értsen az MVC-hez, CSS-hez, JQuery-hez, SQL-hez, de nem sértődnek meg, ha egy kicsit járatos a Photoshop-ban is.

Ez csak egy példa, de jól szemléleti azt, hogy mennyivel több tudásra van szükség ma a munkaerőpiacon és miért is égető a magyar közoktatás átalakítása.

A bohóc politikusok reakcióit, mint a Lázár Jani-féle a kormány nem hibás, csak a pedagógusok, meg az ilyen Balogh-féle tanuljon mindenki többet büfizéseket én most nem is kommentálom, mert ezek a paprikajancsik szerintem azt sem tudják, melyik bolygón élnek, nemhogy ilyen témában kompetensek legyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vertu.blog.hu/api/trackback/id/tr238357606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása